Předání houslí - Věznice Odolov

Předání houslí - Věznice Odolov

  • 16. 05. 2022
Gallery img 20220516 121307

Dnes jsme měli ve škole vzácnou návštěvu až z daleké vesnice Odolov, která se nachází v okrese Trutnov. V tamní věznici funguje unikátní projekt oprav a staveb smyčcových nástrojů, ale také výroby hraček pro děti. Pod vedením zkušeného pedagoga volného času Zdeňka Hetflejše se odsouzení učí, jak k těmto činnostem přistupovat. V této dílně bylo opraveno také 7 houslí, které vlastní naše škola. Největším překvapením dnešního dopoledne bylo, že škola získala dva zcela nové nástroje, na které budou moci hrát především naši žáci. Housle byly vyrobeny v roce 2021 v již zmíněné dílně a jedny jsou zcela unikátní svou barvou. Modré housle najdete aktuálně v rukou houslisty Pavla Šporcla, brzo však také i v rukou některého z žáků našeho smyčcového oddělení! Nástroje jsou nám zapůjčené a opravy byly provedeny zcela zdarma. Proto můžeme opět rozšířit možnost půjčování nástrojů našim žákům!

Navštívil nás také zástupce vedoucího oddělení výkonu trestu pan Pavel Staněk, dříve profesionální hudebník, který svými zkušenostmi z pódií na celém světě pomáhá tomu, aby nástroje z Odolova hrály lépe a lépe...

Mnohokrát děkujeme panu Pavlovi Staňkovi a Zdeňkovi Hetflejšovi za tuto možnost a pomoc naší škole. Poděkování patří také Vězeňské službě České republiky. Děkujeme!