Srdeční záležitost - tisková zpráva

Srdeční záležitost - tisková zpráva

  • 17. 06. 2019

Srdeční záležitost rozezněla centrum Hlučína

Na přelomu května a června se v Hlučíně konal hudební festival Srdeční záležitost. V rámci celostátního happeningu ZUŠ Open se už třetí ročník akce zabýval hudbou 20. a 21. století. Srdeční záležitost tak do města přitáhla žáky základních uměleckých škol z celého kraje i známé interprety.

Pátek se nesl v duchu workshopů pro školy. Žáci mateřských, základních i středních škol si mohli vyzkoušet, jak se vaří lečo, dozvědět se něco nového o akustice, a mnoho dalšího. Zároveň pro tyto žáky byl připraven koncert v evangelickém kostele, který zajistili žáci hlučínské ZUŠ. Melodie 20. a 21. století také zaplnily Domov pod Vinnou horou, kde rovněž vystoupili žáci Základní umělecké školy Pavla Josefa Vejvanovského.

Sobotní program otevřelo baletní vystoupení na hlučínském náměstí. Na pódiu se postupně prostřídali žáci ZUŠek z celého Moravskoslezského kraje. První odpolední vystoupení patřilo Davidu Stypkovi s kapelou Bandjeez a smyčcovému orchestru žáků a absolventů hlučínské ZUŠ. „Stejně jako již vloni jsme se do programu rozhodli zařadit také koncert pro neslyšící. Do uměleckého znakového jazyka převedla skupina Hands Dance třeba jednu z písní zpěvačky Shakiry,“ říká hlavní koordinátorka festivalu Adéla Ostárková.

Pódium patřilo také sboru ZUŠ Pavla Josefa Vejvanovského pod vedením Pavla Kozla. Návštěvníci festivalu tak mohli slyšet něco z repertoáru Karla Gotta, či Matuškovu slavnou píseň Tereza. Třinecký BigBand zase rozezněl náměstí v rytmu písní Bruna Marse, či Mikolase Josefa. Závěr Srdeční záležitosti patřil kapele Metamorfóza složené ze studentů hlučínského gymnázia.

V rámci doprovodného programu si tým organizátorů připravil hry, soutěže a skákací hrad pro nejmenší. „Mysleli jsme i na sobotní Den dětí, takže se u nás mohly zabavit celé rodiny,“ dodává Veronika Stoklasová, jedna z organizátorek a učitelka hlučínské ZUŠ.

Celostátní happening ZUŠ Open se konal letos už třetím rokem. Cílem akce, která letos připadla na 31. květen a 1. červen, je jak zviditelnění činnosti základních uměleckých škol, tak i vzájemné propojení jednotlivých ZUŠek a spolupráce mezi nimi. Kromě oživení kulturního života v regionech má akce také poukázat na důležitou roli škol v občanské společnosti.

Lýdie Hájovská